Återvinn färgen efter din takläggning med takläggare

Återvinn färgen efter din takläggning med takläggare

När du ska fräscha till taket lite med en takmålning så kommer du behöva köpa en massa burkar färg. Det blir oftast alltid färg över och det är många som inte vet vart man ska göra av den så den slängs på ställen där den absolut inte ska slängas. Vart slänger man egentligen sin färg efter en takmålning och hur ska man tänka kring återvinning i dessa fall?

Återvinningscentraler och miljöstationer finns överallt i Sverige utplacerade på alla möjliga ställen, både inne i stan men också i skogarna runt omkring landet. Har man genomfört en takmålning av takläggare så vill man göra av färgen någonstans där det hanteras som det ska och inte hamnar ute i naturen någonstans där det förstör floran och den mångfald vi behöver för den här planeten.

En takmålning tar massor av färg och får du över så ska du återvinna detta som farligt avfall på din återvinningscentral. Det är nämligen så att färgen till din takläggning med takläggare går inte att rena i de vattenreningssystem vi har så det kommer tillslut att hamna i havet. Penslarna som blir över från din takmålning ska man som många gör inte tvätta i kranen utan de ska man också återvinna på din miljöstation, annars går det ner i ditt avlopp och tillslut ut i naturen.

Har du genomfört en takmålning och inte vet vart du ska återvinna detta så kan du ringa din kommun och fråga vart din närmaste återvinningscentral eller miljöstation ligger då det finns över 600 stycken i Sverige.

Man vill idag öka kunskapen mer och mer om hur man ska hantera kemikalier och dylikt som blir över från till exempel en takläggning och andra projekt. Det finns många organisationer som jobbar för fullt med detta så att vi kan bli bättre på att återvinna våra gifter så det inte utarmar den natur som går åt så hårt idag.

Det är viktigt att du tar ansvar för de material och kemikalier du har använt i din takläggare eller vad det nu är för projekt du har där hemma då det som ska sorteras som farligt avfall är det som gör störst intryck på den här miljön och hur den kommer att må.

Nordvästra Skånes renhållning AB är ett företag som jobbar med att kolla igenom människors soppor och tar prover på vad de innehåller, de ser allt som går genom människors hem och det är främst av allt kemikalier från takmålning, renovering och liknande som ger utslag på deras stickprover mest. De uppmanar alla att ta ansvar för sina rester!